Werkwijze

Algemeen
Mijn werkgebied is regio Zuid-Limburg, buiten deze regio zijn er andere mogelijkheden bespreekbaar. Afspraken worden uitsluitend in de middag gepland.Een fotoshoot wordt aan huis gedaan met behulp van een mobiele studio. Daarvoor neem ik een set studiolampen mee en een achtergrondset in zwart en wit. Voor de opstelling van de studio heb ik een ruimte nodig van ongeveer 4x6 meter, bij voorkeur voorzien van een gladde vloer en een paar stopcontacten in de directe omgeving.


Katten
Over het algemeen moeten katten even de tijd krijgen om te wennen aan de vreemde apparatuur en de fotograaf, voordat ze zich willen laten fotograferen. Vandaar dat ik graag de tijd neem om tot een goed resultaat te komen, zodat de kat ook ontspannen op de foto staat. De ene kat is daarin wat makkelijker dan de andere, het is dan ook vaak niet voorspelbaar hoe lang het gaat duren, maar reken op een paar uurtjes. Wil je meerdere katten gefotografeerd dan kost dat ook meer tijd. Natuurlijk is de helpende hand van het kattenpersoneel heel welkom!


Zwangerschap
De mooiste periode om tijdens de zwangerschap buikfoto's te laten maken is tussen de 33 en 36 weken. Als je foto's van een blote buik wilt, draag dan in de uren voorafgaand aan de shoot geen knellende kleding om ongewenste striemen in de huid te voorkomen. Kleding in rustige kleuren zoals zwart en wit, hebben de voorkeur om de nadruk op de buik te leggen. Uiteraard kan een zwangerschapsshoot ook samen met een partner of aanwezige kinderen gedaan worden.

Specifieke wensen kunnen vooraf besproken worden en zullen mede bepalend zijn voor de tijdsduur van de fotoshoot, maar ik neem graag ruim de tijd en dat betekent dat we meestal een hele middag bezig zijn.
 

Newborn
Een pasgeboren baby fotograferen is het mooist als het kleintje tusssen de 7 en 10 dagen oud is, maar een newborn fotoshoot kan tot de leeftijd van ongeveer drie weken. Op deze leeftijd slaapt een baby nog veel en is nog wat flexibeler om in bepaalde houdingen te leggen. Natuulijk heeft een baby een eigen ritme en zal daardoor zelf bepalen hoe lang een shoot gaat duren, we nemen alle tijd en er kan tussendoor gevoed worden als dat nodig is.
Voor een newborn fotoshoot zal ik bij voorkeur kiezen voor het gebruik van daglicht, alleen wanneer het nodig is maak ik gebruik van flitsers.

Het heeft mijn voorkeur om de baby zo natuurlijk mogelijk te fotograferen, maar ik bezit ook enkele speciale newborn setjes om de baby in te fotograferen.
Ook het fotograferen van de baby in combinatie met de bruidsjurk van mama behoort tot de mogelijkheden.

2018
Om mezelf beter te kunnen voorbereiden en trainen in het omgaan met pasgeborenen heb ik de speciale trainingspop StandInBaby aangeschaft. 

StandInBaby is speciaal ontwikkeld is voor het trainen van newborn fotografie, het is een pop die alle normale bewegingen van een baby kan maken en heel geschikt is om te oefenen in hoe je een baby behoedzaam in bepaalde houdingen kan manoeuvreren. Deze pop heeft het gewicht van een pasgeboren baby, ongeveer 3,1 kg en ook de juiste verhoudingen, het hoofdje heeft ongeveer 25% van het totale lichaamsgewicht zoals dat in werkelijkheid ook is. De lichaamslengte is 50 cm lang, ze heeft een hoofdomtrek van ongeveer 36 cm en het postuur van een pasgeborene.

Bovenstaand voorbeeld geeft weer hoe de StandInBaby er in werkelijkheid zou kunnen uitzien.


Het is een hele mooie manier van veilig leren omgaan met een pasgeborene voor een fotoshoot, zonder daarvoor een echte baby te hoeven belasten, want met zo'n kleintje ga je niet zomaar dingen uitproberen. Deze StandInBaby maakt het tevens mogelijk om technieken obeperkt te kunnen blijven oefenen en dat dan ook op elk moment te kunnen doen. StandInBaby is ook een heel handig hulpje om op fotolocatie alle voorbereidingen te kunnen treffen voor de fotoshoot, zo wordt de baby zo min mogelijk belast.